În avancronica marelui meci Israel – România, cel care poate readuce fotbalul la românesc la un turneu final după o pauză de aproape un deceniu, ProSport îți prezintă ghidul suporterului, top 7 lucruri esențiale despre partida care ține toți românii cu sufletul la gură!
Astăzi, de la 21:45, ora României, partida cu miza calificării la EURO 2024 pentru tricolori se joacă la Felcsut, în Ungaria. Teoretic, Israel este gazdă, dar în urma conflictului din Gaza naționala israeliană e obligată să joace pe un teren neutru. Meciul de pe Pancho Arena va avea însă suporteri în tribune. Din capacitatea stadionului de 3.816 locuri, aproximativ 500 vor fi ocupate de fanii noștri, în sectorul special rezervat. Este posibil, însă, ca mai mulți români să fi reușit să achiziționeze bilete și în alte sectoare ale stadionului.
Meciul va fi transmis în direct la tv, mai exact de postul Prima TV. Comentariu va fi asigurat de Emil Grădinescu și Costi Mocanu, iar foștii mari internaționali români Viorel Moldovan și Florin Răducioiu vor fi invitați speciali pentru comentarii înainte de meci, la pauză și la final. Toată desfășurarea partidei, cu materiale exclusive, analize speciale și reacții te așteaptă și aici, pe ProSport! Partida României cu Elveția, ultima din grupă, programată marți pe Arena Națională, va fi de la aceeași oră în transmisiune live tv la Antena 1.
România este calificată matematic la turneul final din Germania dacă nu pierde cu Israel. Așadar, o remiză sau o victorie ne asigură biletele pentru EURO 2024, indiferent de rezultatul meciului cu Elveția, de marți, la București. E important să obținem cât mai multe puncte, așadar victoria cu Israel, și să țintim inclusiv câștigarea grupei, pentru că urnele pentru tragerea la sorți EURO 2024 vor fi alcătuite în baza parcursului din preliminarii. În situația în care tricolorii vor pierde cu Israel, există încă scenarii de calificare, cu grad mult mai mare de dificultate. Toate calculele calificării pentru România la EURO 2024 sunt disponibile AICI.
Clasamentul grupei României
Meciuri rămase de disputat
Selecționerul a păstrat misterul asupra sistemului de joc, foarte probabil acesta va fi 4-3-3 (clasic în mandatul său), dar nu e exclus să vedem pe teren un 4-2-3-1. Ba chiar și o apărare cu 5 fundași ori un atac în care să evolueze doi atacanți veritabili, în caz că situația scorului, pe durata meciului o va impune!
În echipa de start, certitudinile sunt considerate a fi în zona defensivă. Așadar, Moldovan în poartă, Rațiu pe post de fundaș dreapta și Bancu în flancul celălalt, cuplul Burcă – Drăgușin în zonă centrală. Totodată, Nicolae Stanciu și Răzvan Marin nu ar trebui să lipsească din linia mediană. Ianis Hagi va fi 100% titular, așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate AICI, încă de joi, explicând culisele acestei decizii.
Selecționerul Alon Hazan a pus în aplicare pentru seria de 4 partide din această lună un plan strategic pe care ProSport l-a dezvăluit în exclusivitate AICI încă din 29 octombrie și care s-a aflat și pe masa lui Edi Iordănescu. În rezumat, a utilizat fotbaliștii de bază în Kosovo (0-1), apoi o echipă experimentală cu Elveția (1-1), urmând să apeleze din nou la primul 11 contra României.
Certitudinile în echipa de start a Israelului sunt portarul Glazer, stoper Miguel Vitor, fundașul dreapta Dasa care și căpitan, apoi talentatul mijlocaș Gloukh, Dor Peretz și atacantul veteran Zahavi. Este posibil ca din meciul cu Elveția să rămână totuși la start stoperul Shlomo, dacă mai experimentatul Goldberg nu va primi încredere, deși e favorit la titularizare. Totodată, tinerii atacanți Turgeman și Khalaili au șanse bună să joace din primul minut. Închizătorul Lavi nu ar trebui să lipsească, mijlocașul Abu Fani ar putea să fie și el preferat în linia mediană după o repriză secundă eficientă cu elvețienii.
ProSport a dezvăluit numele arbitrilor care vor oficia la această partidă oferind în exclusivitate, AICI, informații interesante despre profilul „centralului”. Avem o brigadă din Franța, condusă de Francois Letexier (34 ani). Este arbitru Supercupei Europei din acest an și omul cu care România nu a pierdut până acum, în trei meciuri, două la nivel de seniori și unul la nivelul reprezentativelor U21!
A oficiat la România U21 – Bosnia-Herțegovina U21 2-0 în 2018 apoi, în același an, la meciul Lituania – România 1-2 din Liga Națiunilor. Ulterior, la România – Irlanda de Nord 1-1, meci disputat la București în care a eliminat un jucător nord-irlandez încă din minutul 39, pentru două cartonașe galbene!
În mandatul lui Edi Iordănescu, naționala noastră a întâlnit de două ori naționala Israelului, ambele dueluri terminându-se la egalitate. Un 2-2 în deplasare pentru noi, meci amical din 2022, în startul experienței lui Iordănescu în postura de selecționer, și 1-1 la București în partida tur din această grupă pentru EURO 2024.
Per total, până azi, au fost 23 de dueluri Israel versus România, bilanțul fiind clar în favoarea noastră. Mai exact, am câștigat 11 meciuri și am remizat în 7, pierzând doar de cinci ori. Nu mai puțin de 20 din cele 23 de partide au avut, totuși, caracater amical! La nivel de golaveraj, situația este 34 versus 23 în favoarea tricolorilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER